Pardalo Katsiki > Διασκέδαση > Εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του… Γιόντα;

Εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του… Γιόντα;

star-wars-church

Όπως περίπου είναι ο τίτλος του άρθρου, έτσι θα πρέπει να ήταν και το τέλος της προσευχής σε εκκλησία του Βερολίνου, η οποία αναμφίβολα προχώρησε σε κάτι ιδιαίτερα απρόσμενο και πρωτοπόρο. Κάλεσε δηλαδή το ποίμνιο της ενορίας να παρακολουθήσει την ανά τους αιώνες καθιερωμένη θεία λειτουργία της Κυριακής με θέμα την κινηματογραφική επιτυχία «Ο Πόλεμος των Άστρων», λογικά με αφορμή την προβολή της έβδομης ταινίας.

Ο μικρόσωμος μα παντοδύναμος, πρασινωπός Γιόντα, ο κακεντρεχής μα πάντα στυλάτος Νταρθ Βέιντερ (το μαύρο δύσκολα φεύγει απ’ τη μόδα βλέπετε), ο μαλλιαρός και διαρκώς πρόσχαρος Τσουμπάκα, καθώς και πλήθος από ιππότες Τζεντάι, πολεμιστές-ρομπότ και κλώνους, συγκεντρώθηκαν σ’ αυτήν την ιδιόμορφη λειτουργία. Εκεί, προσευχήθηκαν μαζί με τους πιστούς και ζητήσαν συγχώρεση προφανώς για τους αναρίθμητους φόνους που έχουν διαπράξει στο παρελθόν (έστω και στο όνομα του καλού). Υπό μουσική υπόκρουση εμπνευσμένη από την επιστημονικής φαντασίας ταινία, ήρωες και πιστοί συγχρωτίστηκαν και άκουσαν το κήρυγμα του Θεού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε της τρελής το πανηγύρι καθώς περίπου 500 άτομα (αριθμός διπλάσιος από το συνηθισμένο) αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην -κατά τ’ άλλα θρησκευτική- τελετή. Μικρά παιδάκια που κάθε Κυριακή πρωί, όλως τυχαίως βασανίζονταν από κοιλόπονο, αυτή τη φορά έβαλαν τις στολές τους, πήραν τα φωτόσπαθα και τα διαστημικά πιστόλια τους και έσπευσαν να πολεμήσουν το κακό – ή μάλλον, το παιδί του γείτονα που τα πρόδωσε τις προάλλες στο κρυφτό. Μεγάλοι που πήγαιναν στην εκκλησία κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα στην καλύτερη, ντυμένοι κατάλληλα ή μη (ο ορισμός της καταλληλότητας δικός σας) και φανατικοί της σειράς ταινιών ή μη, έτρεξαν με τη σειρά τους να προλάβουν, μην τυχόν και χάσουν έναν τέτοιο ειλικρινά μοναδικό θέαμα.

Η εκκλησία αντιστοίχως, προετοιμάστηκε επίσης όπως άρμοζε, καθώς μέχρι και οι ιερείς κουβαλούσαν κοκκινόμαυρα φωτόσπαθα, και η εικόνα ενός μαυροφορεμένου ανθρώπου με ένα κοκκινοβαμμένο όπλο ήταν λιγότερο διασκεδαστική απ’ όσο φαντάζεστε! Όλως παραδόξως, μια εκκλησία φαίνεται να μπόρεσε να κατανοήσει επιτέλους ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και αποφάσισε να βρει τρόπο να απευθυνθεί και σε ένα νεότερο ηλικιακά κοινό. Ο στόχος αυτός, φυσικά και επετεύχθη. Εξάλλου, ας μην κοροϊδευόμαστε, οι περισσότεροι από μας θα θέλαμε να βρισκόμασταν εκεί. Αυτό που ίσως τίθεται προς αμφισβήτηση και συζήτηση είναι κατά πόσο πέτυχε τον άλλον στόχο της, να μιλήσει δηλαδή για την έννοια του καλού και την ανάγκη για ενάρετες πράξεις. Όπως και να το δει κανείς και σίγουρα παρά τις αγαθές προθέσεις των εμπνευστών του, το σκηνικό ήταν κομματάκι γκροτέσκ και οξύμωρο.

Όπως και να ‘χει, και μ’ αυτά που βλέπουν τα ματάκια μας, «είθε η δύναμη να είναι μαζί τους, αλλά και μαζί μας».

 

 

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr/article/verolino-theia-leitoyrgia-afieromeni-sto-starwars-

video

Related posts